Acupressuur

Acupressuur
Vingerdruk in perfectie
 

Acupressuur is een techniek die zijn oorsprong kent in de oude Oosterse geneeskunde. Volgens de filosofie van deze geneeswijze bevinden zich in ons lichaam 14 energiebanen ofwel meridianen. Deze banen zijn verbonden met een hoofdorgaan (bijvoorbeeld de galblaas of de lever), de bijbehorende spiergroepen en overige lichaamsdelen.

Via het meridiaansysteem vindt op deze manier onderlinge energie overdracht plaats. Bij een disbalans in het lichaam kan er een blokkade ontstaan door ophoping van afvalstoffen. Het gevolg hiervan is dat er problemen ontstaan in de verbonden delen.

De techniek van de acupressuur is nauw gerelateerd aan die van de acupunctuur. Bij acupunctuur wordt echter gebruik gemaakt van naalden, terwijl bij de acupressuur gebruik wordt gemaakt van de handen. Door middel van de verschillende technieken zoals die gebruikt worden in drukpuntmassage worden de punten op de meridiaanbanen gestimuleerd of juist getemperd. Door gebruikmaking van deze behandelvorm wordt een prikkel afgegeven die het herstellend vermogen van het lichaam in werking zet.

Punten van de acupressuur kunnen zich op een geheel andere locatie bevinden dan waar de klachten worden ervaren. Zo bevindt zich tussen duim en wijsvinger een meridiaan- of drukpunt dat bij behandeling hoofdpijnklachten verlicht.