Bindweefselmassage

Bindweefselmassage
Onder de oppervlakte

De basis voor de bindweefselmassage werd gelegd door Elisabeth Dicke (1884 – 1952), zelf fysiotherapeute van beroep.

Bindweefselmassage wordt toegepast op de onderhuidse bindweefsellaag van het lichaam, de laag die zich tussen de huid en de spieren bevindt. Het betreft hier een reflexzone-massage met als uitgangspunt dat verschillende zones óp het lichaam in verbinding staan met delen ín ons lichaam.

Dr. Head, neuroloog (1861 – 1940) heeft de samenhang ontdekt tussen deze huidzones en de diverse bijbehorende organen.

Bekend is misschien wel het verschijnsel waarbij een aandoening aan het hart onder andere een pijnlijke uitstraling kan geven naar de linkerarm of bij een galblaasontsteking een pijnlijke rechterschouder.

Bij bindweefselmassage wordt een prikkel afgegeven aan het zenuwstelsel en de energiebanen. Er zijn diverse technieken die kunnen variëren van lichte aanrakingen tot diepe haaltechnieken. Door middel van deze technieken worden huid en bindweefsel gestimuleerd. Hierdoor neemt de doorbloeding toe en kunnen blokkades worden opgeheven.

De zenuwuiteinden die zich in de huid bevinden krijgen ook een prikkel. En het is hierdoor dat deze behandelvorm zich niet alleen beperkt tot de huid maar zij tevens invloed heeft op andere delen van het lichaam waar de zenuwen mee in verbinding staan.

Bindweefselmassage kan worden toegepast bij uiteenlopende klachten en heeft daarnaast een positief effect op littekens, de verslapte of slecht doorbloede huid, cellulites en striae.