Triggerpoint

Triggerpoint
Sensitief contact

Triggerpoint, tenderpoint ofwel ‘knoop in de spier’, het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde gegegeven. Op bepaalde punten in de spierbundel hebben zich afvalstoffen opgehoopt in één of meerdere vezels.

Als een direct gevolg van zo een knoop wordt de betreffende spiervezel uitgerekt en komt daarmee op spanning te staan. Het gevolg is het door menigeen zo verwoorde ‘strakgespannen en verkorte gevoel’. Met name de nek-/schouderpartij maar ook de onder- en bovenrug zijn voor iedereen herkenbare plaatsen waar dit fenomeen zich meer dan gemiddeld openbaart.

Door opeenhoping van afvalstoffen ontstaat pijn in het lichaam. Eigenzinnig aan triggerpoints is dat deze niet per se hoeven te liggen op de plaats waar de pijn ervaren wordt. In dat geval generen ze pijnsensatie als uitstraling naar die plek. Wordt er op de triggerpoint druk uitgeoefend dan wordt dit ervaren op de plaats waar de pijn zich manifesteert.

Triggerpointmassage is een drukpuntmassage die gecombineerd wordt met het rekken van de aangedane spierbundels. Op deze manier wordt een prikkel afgegeven waardoor de spier weer ontspant en de knoop kan verdwijnen.

De inzetbaarheid van de triggerpoint techniek is welhaast onnoemelijk veelzijdig. Een klachtbeschrijving van de gemasseerde op het fysieke vlak in combinatie met de tastkunde van de massagetherapeut levert meer dan vaak een ‘oh ja daar zit het’ moment. Een in alle openheid gecommuniceerde waardoor-vraag levert in veel gevallen het benodigde stuk inzicht voor een weldoordachte poging de betreffende klacht in de toekomst het hoofd te bieden.

Triggerpoint therapie wordt onder meer toegepast bij een tenniselleboog, nek- en schouderklachten, rugpijnen en hoofdpijn.