Dry Needling/Trigger Needling Concept ©

Dry Needling/Trigger Needling Concept ©
Snel en effectief

Bij Dry Needling worden triggerpoints met dunne, niet-holle naaldjes behandeld. Triggerpoints kun je zien als een pijnlijke verharding ofwel een ‘spierknoop’. Vaak veroorzaken zij niet alleen drukpijn, maar tevens pijn op andere plaatsen in het lichaam. (zie ook vorige tabblad)

Dry Needling is gebaseerd op westerse anatomische en neurofysiologische principes en dient derhalve niet verward te worden met acupunctuur. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald. Het positieve effect van een behandeling van triggerpoints door middel van Dry Needling is inmiddels wetenschappelijk aangetoond.

Om triggerpoints ‘uit te schakelen’ wordt een dunne steriele naald in de spier gebracht en wordt de triggerpoint aangeprikt. Op die manier wordt de spier gedwongen om te ontspannen. Meestal is reeds direct het positieve effect merkbaar, soms enige tijd later (afhankelijk van de intensiteit van de klacht). De behandelde spier wordt soepeler, de beweeglijkheid neemt toe en de pijnsensatie neemt af.

Dry Needling is een zeer snelle, effectieve methode. Door de behandeling raakt de spier weer helemaal ontspannen en kan de normale spierstofwisseling herstellen.

Ná de behandeling kan de spier gevoelig, stijf ofwel ‘beurs’ aanvoelen. Als dit voorkomt duurt dat hooguit een dag of twee. Daarna treedt de merkbare verbetering op die zo illustratief is voor deze behandelmethode. Met name de eerder ervaren (uitstralende) pijnklachten nemen aanzienlijk af.

Tezelfdertijd neemt de beweeglijkheid juist toe, doordat de spier meer ontspannen is. Dezelfde verbeteringen worden op dat moment ook ervaren in kracht en coördinatie. Andere effecten die regelmatig genoemd worden zijn een toename van energie en een gevoel van algehele ontspanning.